Laura Zwemmer

laura site

Opleidingen

  • Fysiotherapie Hoge school van Amsterdam 2004-2008
  • Master Manueeltherapie SOMT Amersfoort 2011-2014
  • Verschillende post HBO-opleidingen/cursussen
  • Big, CKR geregistreerd
  • Sinds januari 2015 praktijkhoudster

 

Vanuit mijn afstuderen ben ik in Nieuwe Niedorp komen werken bij Wijnand. Waar ik nu, na bijna 8 jaar, nog met heel veel plezier werk en ik begin 2015 mede-eigenaar van de praktijk ben geworden. Tevens heb ik in de eerste 5 jaar in verschillende praktijken gewerkt waar ik veel ervaring heb opgedaan.

 

In de praktijk ben ik werkzaam als fysio-/manueeltherapeut en behandel ik tevens  zwangerschapsgerelateerde klachten.

Manuele Therapie

 

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, net als bijvoorbeeld kinderfysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie en sportfysiotherapie. Wat manuele therapie anders maakt dan fysiotherapie, is dat tijdens deze opleiding dieper ingegaan wordt op het ontstaan van klachten en de onderliggende oorzaken hiervan.

Het doel van de manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van gewrichten en anderzijds je houding of je bewegingen verbeteren. Hiervoor heeft een manueeltherapeut specifieke technieken geleerd, waarmee ze je klachten mogelijk sneller kunnen verhelpen dan reguliere fysiotherapie. In de volksmond wordt dit nog weleens ‘kraken’ genoemd. Wat het doel is van deze techniek, is dat de bewegingsvrijheid van het gewricht waar de manipulatie op gericht is, hersteld wordt.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct tijdens of na een behandeling merkbaar: Je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Er zijn meestal weinig na-reacties te verwachten. Je manueel therapeut kan je hierover verder informeren.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Begeleiding tijdens uw zwangerschap

 

Pijn in de omgeving van het bekken is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. De belangrijkste oorzaak van deze klachten zijn veranderingen in het hormoonstelsel. Ook gewichtstoename, verandering van de lichaamshouding en minder beweging (bvb vanwege dat je huidige sport niet meer kunt uitvoeren) kunnen bekken/rugklachten veroorzaken. Slappere buikspieren houden uw lichaam niet meer rechtop.  Fysiotherapie kan uw klachten verminderen.

Wat heb ik?                    Bekkeninstabiliteit, rugklachten, bandenpijn?

De meeste zwangere vrouwen krijgen last van rugklachten nadat ze langere tijd hebben gezeten, gestaan of gelopen. Maar de rugpijn kan ook ’s ochtends bij het opstaan of bij het draaien in bed ontstaan. Vaak straalt rugpijn bij zwangerschap van de lage rug uit naar uw billen, benen en schaambot. Hoewel het op basis van de klachten vaak lijkt op bekkeninstabiliteit, komt gewone rugpijn veel vaker voor. Laat u daarom eerst goed onderzoeken naar de oorzaak van de klacht!