Last van de schouder of bovenarm bij liggen, reiken of bijvoorbeeld bij het aan- of uitkleden? Dit zijn veel gehoorde klachten van mensen met klachten aan de schouder. Wanneer we het hebben over schouderklachten, dan hebben we het over klachten aan de bovenarm en rondom het schoudergewricht. Klachten aan de schouder kan langzaam en geleidelijk ontstaan of kan er soms snel en hevig zijn. Soms straalt de pijn zelf uit naar de nek, elleboog of hand. Door de schouderklachten gaan soms dingen minder goed: werken, sporten, een kind optillen, boodschappen doen of het huishouden. Dit kan leiden tot flink wat beperkingen in het dagelijks leven.
De oorzaak van schouderklachten is soms lastig te vinden. De klachten kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met:
- Lang achter elkaar dezelfde bewegingen maken, zoals bij tennissen, productie werk of werken achter een computer.
- Zwaar duw of til werk.
- Werk waarbij uw armen steeds boven uw hoofd zijn, bijvoorbeeld schilderen van een plafond.
- De schouder gaat steeds gemakkelijk (bijna) uit de kom (bijvoorbeeld na een val).
- Een verdraaiing, stoten of andere blessure van de schouder.
- Nekklachten.
- Leeftijd.
- Spanningen of stress thuis of op het werk.
Mensen met schouderklachten kunnen bijvoorbeeld een slijmbeurs- of peesontsteking hebben. Dit is eigenlijk de meest voorkomende schouderklacht. Over het algemeen is er bij dit soort klachten binnen 3 maanden een duidelijke progressie te zien in de pijn en functie. Andere soorten schouderklachten zijn bijvoorbeeld: Artrose, instabiliteit nadat de schouder uit de kom is geweest of een pijnlijke/stijve schouder (Frozen shoulder).
Schouder revalidatie
De fysiotherapeut kan aan de hand van uw verhaal en met behulp van lichamelijk onderzoek (en wanneer nodig een echografisch onderzoek) een goede diagnose stellen van uw klachten. Na het in kaart brengen van uw klachten en het lichamelijk onderzoek stellen we samen met de cliënt een behandelplan op. De therapie bij schouderklachten zal over het algemeen vooral gericht zijn op oefentherapie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dit de meest effectieve vorm van therapie te zijn. Naast oefentherapie kan er bij bijvoorbeeld een stijve schouder worden gekozen om mobilisaties toe te passen om de bewegelijkheid van de schouder te verbeteren. De fysiotherapeut bespreekt samen met u hoe u het best met deze klachten kunt omgaan in uw werk of dagelijks leven. Aanpassing in werkhouding of de belasting op de arm kan al veel uitmaken in de pijnbeleving.
Schoudernetwerk
Schoudernetwerken Nederland is de landelijk overkoepelende organisatie voor regionale schoudernetwerken van schouder-gespecialiseerde fysiotherapeuten. De doelstelling van SNN is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor schouderklachten. Binnen de overkoepelende organisatie zijn wij werkzaam in een regionaal netwerk. Dit houdt in dat we met collegae in West-Friesland en Noord Holland Noord geregeld bijeenkomsten hebben. Hier worden de nieuwste inzichten wat betreft diagnostiek en therapie besproken en hebben we nauw contact met Orthopeden binnen het NWZ en het Dijklander ziekenhuis.
Echografie
Wat is echografie? Echografie wordt gebruikt als toevoeging in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten. Het werkt middels geluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Tijdens een echografie wordt weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht.
De fysiotherapeut gebruikt de echo als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut snel en duidelijk bepalen wat de pijn veroorzaakt en waar de oorzaak zit. Hierdoor kan de fysiotherapeut een goed behandelplan voor uw klacht maken.
Bij de volgende klachten kan de fysiotherapeut besluiten echografie in te zetten:
- een spierblessure.
- een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking).
- een slijmbeursontsteking.
- verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden.
- onderzoek naar cystes.